Roadtrip, Kanada 2013

BELI CIRKUS IZVEN UREJENIH SMUČIŠČ

Vsak smučarski navdušenec zastriže z ušesi ko mu omeniš besedo Kanada, »powder«, helikopter. Marec 2013, družba 7 smučarskih navdušencev in letalske vozovnice za Kanado. Podali smo se na pot po znameniti Powder Highway – avtocesti pršiča, ki povezuje V in Z Kanade. Calgary je bil prvi postanek, kjer smo nakupili za hrano in pijačo. Od tam nas je pot z luksuznimi avtodomi vodila še čez preostali del zvezne države Alberte, kjer smo naredili še postanek za kratek ogled v znamenitem Lake Louisa in nadaljevali vse do slovitega gorovja Rocky Mountain, ki se nahaja v zvezni državi v Britanska Kolumbija. To območje ponuja nore smučarske užitke, saj v tem območju letno zapade od 7 do 12m snega.

Prvo noč smo naši hiši na kolesih parkirali ob vznožje smučišča Kicking Horse, kar ponuja veličasten jutranji pogled in zagotovljeno prvo mesto na žičnici . Ker je pred tremi dnevi zapadel nov sneg, smo za nedotaknjen pršič morali malce pešačiti. To nam ni pokvarilo veselja, saj smo vedeli da nas čakajo nori spusti, že imena smeri kot so Stairway to heaven in Nose dive povejo vse. Prvi dan zaključimo polni novih vtisov in zadovoljni, popoldne pa polepša še vremenska napoved, ki za naslednji dan napovedujejo novo pošiljko z neba. Napovedi so držale in čez dan je zapadlo 20cm snega, mi pa smo do konca dneva smučali po pršiču do zadnje minute obratovanja žičnic. Naslednje smučišče, kjer smo pustili svoje sledi je bil Revelstoke. Smučišče leži najbolj Z na naši poti, smučišče je poznano po Freeride world touru in najvišji višinski razliki na smučiščih v S Ameriki kar 1763 m, najdaljša proga z vrha do doline meri kar 15,2 km. Kljub ne najboljšim vremenskim razmeram se nismo dali in smo pustili svoje smučine tudi na tem smučišču.

GREAT CANADIAN HELI SKIING

V deževnem popoldnevu se odpeljemo proti najbolj pričakovanemu dnevu našega popotovanja – Heli skiing. Nastanimo se v pravljičnem hotelu sredi gozda, kjer po večerji sledi sestanek z vodiči, preverjanje in dopolnjevanje potrebne opreme. Naši nasmeški na obrazu so bili vse večji, ko je vodnik povedal, da število helikopterskih voženj ni omejeno, edina omejitev je fizična pripravljenost. . Naslednji dan nam je nasmešek iz obraza izbrisalo deževno jutro, a le za kratek čas. Odločili smo se za popoldanski turnir v bowlingu, ki se je seveda zavlekel pozno v noč.

SUNSHINE VILLAGE

Šesti dan se počasi pomikamo nazaj proti Calgaryu in obiščemo še smučišče Sunshine Village, ki se ponaša z najdaljšo sezono med ameriškimi smučišči saj le ta traja od začetka novembra do sredine maja. V zadnjih dneh je zapadlo kar nekaj novega snega zato nam smeri kot so Delirium dive in The wild west nudijo nepozabne užitke.

Vsa smučišča, ki smo jih v Kanadi obiskali imajo na območju smučišča urejene t.i. freeride cone, kjer vsakodnevno preverjajo razmere, prožijo plazove in v primeru, da je nevarnost plazov prevelika po potrebi del območja zaprejo. Nekatere proge na smučiščih imajo tud več kot 1000 m višinske razlike, kar vsakomur omogoča izjemne smučarske užitke. Večina smučarjev v Kanadi uporablja široke smuči in obvezno lavinsko opremo tudi na smučišču.

Celotno galerijo si lahko ogledate TUKAJ

LUKA